Svenska nationalparker – Kom och bevittna skönheten

Några av de vackrare platserna man kan besöka i Sverige är nationalparkerna. Det finns 29 stycken i landet och vi tänkte här beskriva några av de som vi tycker är mest värda att besöka.

  • Abisko

Den näst nordligaste nationalparken som man kan besöka i landet. Det häftigaste med denna nationalpark, som bildades år 1909, är kanske midnattssolen som upplevs från maj till mitten av juli. Här är det alltså ljust klockan 12 på natten och att vara på plats när detta sker är väldigt fascinerande. Du kan även uppleva det fantastiska naturfenomenet norrsken här uppe. Dessutom kan du se Kungsleden, samevistet, fjället Njullá och orikén lappfela.

  • Vadvetjåkka

Detta är den nordli
gaste av dem alla och ligger nordväst om Torneträsk vid riksgränsen mot Norge. Denna nationalpark inrättades år 1920 och är ganska svårtillgänglig med fordon. För att nå området måste man vandra på en 12 kilometer stig innan man kommer fram. Platsen är definitivt värt ett besök dock!

  • Kosterhavet

Här har vi å andra sidan den sydligaste av dem alla. Platsen hittar du på västkusten och den täcker 38 878 hektar. Platsen är känd för sin biologiska mångfald och här kan man stöta på både sälar och sjöfåglar, två djur som man kan säga kännetecknar området.

  • Padjelanta

Denna nationalpark är den största i Sverige med ett området på 198 400 hektar! Denna park ligger också uppe i norr vid gränsen till Norge. Här bedriver samer renskötsel på sommaren och typiska djurarter för platsen är ren, lämmel, fjällräv, fjälluggla, kungsörn och järv.

  • Sarek

Sarek är den näst största nationalparken i Sverige på 197 000 hektar, bildades år 1909 och hittas i Jokkmokk kommun i Lappland. Många anser att detta är den vackraste nationalparken i landet och är kanske främst avsett för fjällturism. Fjällvandringar i Sarek är någonting som de flesta svenskar bör uppleva minst en gång i livet.