Svensk turistguide

Förutom att själv besöka olika platser i Sverige och välja vad man vill se så kanske man tycker det är trevligt att låta andra guida en till saker och platser som man annars kanske inte skulle ha sett. Då finns detta alternativ: guidade turer. En sida som svenskaturistforeningen.se är ett exempel på en sida som erbjuder stora guidade turer eller stora vandringar av olika slag runt om i landet. Några exempel på dessa är olika fjällvandringar i Lappland och Jämtland i norra delen av landet. Här kan man välja en- eller flerdags-paket där man kan få boende och mat inkluderat i priset och där ledarna tar dig på ett långt äventyr uppe i fjällen.

Ett relativt nytt påfund är fikavandringar. “Fika” är ett svensk koncept som egentligen bara betyder att sätta sig ned ochdownload ta en kopp kaffe eller en kopp te och möjligtvis en bulle eller annan söt bakelse vid sidan av. Det kan även betyda att man tar en macka. Vad som definierar fika är själva umgängesaspekten och att det sker mitt på dagen. Man möts upp, pratar lite, dricker någonting och äter någonting. Detta har blivit känt utomlands, då man ser det som en svensk kulturell syssla och utländsk media har skrivit en del om vår fikakultur, tro det eller ej. Därför har man nu börjat med fikavandringar på vissa ställen i Sverige, där man under cirka två timmar vandrar omkring till olika caféer och provar på deras sortiment. Denna vandring avslutas sedan med en längre, “ordentlig”, fika med prinsesstårta.

Det finns även guidade turer till Kebnekaise, Sveriges högsta berg. Ett äventyr som tar dig över bäckar, branter, glaciärer och lättare klättring mot det gemensamma målet sydtoppen. För många är det en dröm att bestiga detta berg och nu kan man boka anordnade turer till toppen, både som turist och som invånare.