Stockholm – Vackraste huvudstaden i världen?

Det finns många fina städer i världen. Det finns även många fina huvudstäder i Europa. En av de vackraste huvudstäderna är dock utan tvekan Stockholm. Många brukar kalla Stockholm för Skandinaviens Venedig och med all rätt. Tack vare allt vatten som rinner genom staden i kombination med gamla byggnader med en hel del historia bakom sig så hamnar Stockholm högt upp på listan, om inte högst upp till och med. Sen får man inte heller glömma alla vackra människor som bor i staden. Både svenska män och svenska kvinnor brukar hamna i toppen av listor på världens vackraste folk.

Kungliga Djurgården med Skansen, Cirkus, Gröna lund, Vasamuseet och allt vatten och all natur runtomkring är med och bidrar. Gamla Stan, Kungsholmen, Södermalm och Kungsträdgården är också starka bidrag. Men vad som kanske är det starkaste bidraget av dem alla är nog Stockholms skärgård. Detta relativt unika naturfenomen, i direkt anslutning till en storstad, är något som lockar både svenskar och utländska besökare. Ute i skärgården finns massor av små öar. Vissa har restauranger och barer, vissa har privata hus och vissa är helt öde. Man kan åka ut hur många gånger som helst men ändå lyckas hitta nya oupptäckta guldkorn varje gång. Detta är delvis vad som gör det så häftigt.

Det finns många städer ute i världen som kan konkurrera med Stockholm om titeln som världens vackraste huvudstad. Så varför vinner Stockholm? Kanske är vi en aning subjektiva i frågan, men vi vill ändå peka på blandningen av människorna, öppenheten, mentaliteten, kulturen, de fyra årstiderna, skärgården, vattnet i Stockholm, bergen uppe i norra delarna, våra skogar, våra gamla byggnader, vår gamla historia och vår grönska. Alla dessa saker i kombination är vad som gör en stad vacker, tycker vi. Det räcker inte att se på bilder, man måste åka dit och känna det själv.