Rese- och turistmässor i Sverige

För resefantaster och folk intresserade av turism i största allmänhet så finns det en del trevliga mässor att besöka i Sverige. En av de äldsta är Turmässan i Göteborg som startade redan år 1984. År 2015 drog samma arrangörer igång en ny resmässa i Stockholm, på relativt nya Waterfront Congress Centre bakom centralstationen. Denna mässa är lite mindre i format med omkring 60 utställare och en blandning av utländska och inhemska turistbyråer, resebyråer, hotell, flygbolag och arrangörer av evenemang och aktiviteter. Datum för denna mässa var 26-27 september och kommer troligtvis fortsätta vid samma tid årligen. En annan ny mässa som hålls i Waterfront Congress Centre är Lounge Event. Här möts hotell- och konferensbranschen under ett par dagar i januari. Ytterligare en mässa som arrangeras i Stockholm är Stockholm Travel Show på Kungliga Djurgården. Detta är en ny stor mässa med fokus på resor och livsstil och mässan är i mitten av maj.

Sedan har vi även en lite bredare mässa i Kall i Åre i norra Sverige. Denna mässa kallas Västgård Game Fair och handlar delvis om turism och resor men även om fiske, jakt, hästar, hundar, motorer, skog, lantliv och vildmark. En mässa för hela familjen som går av stapeln i slutet på juli varje år.

Slutligen vill vi nämna ytterligare en väldigt bred mässa som inte fokuserar på turism och resor utan på en hel del olika saker. Denna mässa är Stora Nolia som arrangeras i augusti, varannat år i Piteå och varannat år i Umeå och är Sveriges största handelsplats med omkring hundra tusen besökare varje år. Dessutom har vi här cirka 500 utställare på en yta så stor som 120,000 kvadratmeter. Denna mässa pågår under 9 dagar och brukar kallas för en folkfest där man möts och förhandlar om design, hantverk, inredning, fritid, turism, resor, bygg, anläggning, sport, mode, lantbruk, konst, kultur och mycket mer. Folk handlar här för upp till 45 miljoner kronor varje dag!