Nordens Ark – viktig djurpark på Västkusten

I Sverige finns många olika djurparker. En av de viktigaste heter Nordens Ark och ligger i Hunnebostrand, strax utanför Uddevalla. Här bedrivs ett otroligt viktigt arbete med att bevara utrotningshotade djurarter. Ett exempel på hur man arbetar är att man försöker få utrotningshotade arter att fortplanta sig så att beståndet kan växa, som exempelvis den sällsynta Montserratgrodan. Alla exempel på framgångsrik fortplantning hos olika arter är bevis på hur djurparken verkligen lyckas med sitt arbete.

Vid ett besök i djurparken kan man få chansen att se verkligt sällsynta djur som exempel järv och ren men även mer exotiska djur som pallaskatten (vilket är den kattras man vet minst om i hela världen), amurtiger och otaliga fågelarter. Denna djurpark har mer fokus på djuren och minst på besökarna, vilket kanske skiljer den lite från andra djurparker. Här är det besökarna som får anpassa sig till djuren och ha tålamod om de inte ser några djur. De finns där på sina egna villkor, människan är bara på besök.

Djurparken arbetar inte bara med djur utan också med naturvård vilket inte är så konstigt då djur och natur hänger så tätt ihop. Man vill utbilda och informera så mycket som möjligt och detta görs både i Sverige och utomlands. Det är alltså inte bara i parken man kan få information.

Parken är öppen året runt. Här finns restauranger och man kan boka stuga eller hotell om man vill övernatta i denna fantastiska park. Man får på inga villkor grilla i parken men det finns andra grillplatser man får använda.

Kombinera gärna ett besök i parken med andra aktiviteter på en resa längs med vackra Västkusten. Ta t.ex. en dag på Nordens Ark, en på Liseberg i Göteborg och en tredje dag med att bada i havet vid någon av de otaliga badplatser som finns längs kusten.