Hur man överlever en svensk Midsommar

Ett av de lite mer kända kulturella fenomenen i Sverige är den svenska Midsommaren: en stor högtid där folk dansar runt konstiga stolpar gjorda av växter och släpper loss fullständigt från tidig eftermiddag till sent inpå natten. Detta är åtminstone sant för de flesta vid i alla fall något tillfälle i livet. Till den svenska Midsommaren äter man sill och dricker en massa snaps. Kanske kan sistnämnda vara förklaringen att det släpps loss! Det anordnas fester från tidigt på dagen och folk brukar kunna vara ganska onyktra redan vid eftermiddagssnåret.

Så hur överlever man denna till synes galna högtid? Nåja, det är väl ungefär så galet som man gör det. Sedan beror det såklart på vilka man spenderar denna dag med. Vissa utnyttjar dagen till att festa så mycket de kan medan andra ser det mer som en somrig tillställning med mat och lite dans.

Det första man måste lära sig är att tycka om sill! Detta brukar kunna vara svårt för utländska besökare men även för vissa svenskar. Det finns många olika typer av sill, eller åtminstone många olika sätt som sill serveras på. Ett nybörjartips är att prova sill i någon sötare sås då detta brukar kunna dölja eventuellt ogillande av smak och konsistens av själva sillen. Anledningen till att man måste gilla sill på midsommar är helt enkelt för att man måste äta det! Det är en stor del av traditionen. Man äter sillen sen dricker man snapsen. Man äter lite mer sill sen dricker man lite mer snaps. Medan man skålar med snapsen så sjunger man även så kallade snapsvisor. Så ett annat överlevartips är att lära sig ett par stycken av dessa för att smälta in!

Till sist, för att komma levande ur ett svenskt Midsommarfirande så måste man dansa runt midsommarstången och även här sjunga en del sånger. Denna del brukar dock kunna skippas av en hel del människor som kanske är lite mer fokuserade och intresserade av festandet och snapsen!